Pages

Followers

Thursday, 11 August 2016

indahnya jika......tapi alhamdulillah....

'isteri ini kaum yang lemah lembut dan perlukan kasih sayang, 
bukan dibuat macam binatang. Betul kan?
kalaupun ada isteri yang jenis pentingkan diri,
suka melawan suami dan sebaginya. 
Suamilah yang kena bentuk'

isu semsa masa kini adalah sangat menduga akal fikiran
kadang benda yang tak logik,pun boleh je org buat dgn selamber
ape pun..tepuk dada tanya hati
kalu ikut hati ..sukahati lah ...

'kesetiaan wanita diuji ketika suaminya tidak memiliki apa-apa,
lelaki diuji ketika dia ada segalanya'

betul jugak kan...dr pembacaan kita di surat khabar atau
kita tengok drama kat tv tu..ermm...

Allah melaknat  suami jika melakukan beberapa perkara
terhadap isterinya


-menjadi isteri pemimpin rumahtangga

'Rasulullah saw. bersabda: ‘Tidak akan beruntung suatu kaum yang dipimpin oleh seorang wanita.’ (HR.Ahmad n0.19612 CD, Bukhari, Tirmidzi, dan Nasa’i)
Saat ini banyak suami yang malas bekerja dan hidupnya bergantung kepada isteri sehingga secara tak langsung menjadikan isteri sebagai pemimpin rumah tangga.Suami seperti ini tentu saja telah berbuat durhaka kerana tak melaksanakan kewajipannya dan menyulitkan isterinya dengan keharusan menafkahi dirinya. Ia akan kehilangan martabat dan harga diri di hadapan manusia terlebih lagi di hadapan Allah.'

-tidak memberi wang belanja
“Rasulullah bersabda: ‘Seseorang cukup dipandang berdosa bila ia menelantarkan belanja orang yang menjadi tanggung jawabnya.’” (HR.Abu Dawud no.1442 CD, Muslim, Ahmad, dan Thabarani)
“Dari Asyah ra, bahwa Hindun binti Utbah pernah berkata: ‘Wahai Rasulullah, sesungguhnya Abu Sufyan adalah orang yang kedekut dan tidak mahu memberikan kepadaku belanja yang cukup untuk aku dan anakku, sehingga terpaksa aku mengambil dari hartanya tanpa pengetahuannya.”
Beliau bersabda:’ Ambillah sekadar cukup untuk dirimu dan anakmu dengan wajar. “(HR.Bukhari no.4945 CD, Muslim, Nasa’i, Abu Dawud, Ibnu Majah, Ahmad, dan Darimi)

-menuduh isteri berzina
“Dan orang-orang yang menuduh isteri mereka berzina, padahal mereka tidak memiliki saksi-saksi selain diri mereka sendiri, maka kesaksian satu orang dari mereka adalah bersumpah empat kali dengan nama Allah bahawa sesungguhnya dia adalah termasuk orang orang yang benar (dalam tuduhannya) (7) dan kelima kalinya (dia mengucapkan) bahwa laknat Allah akan menimpa dirinya jika ternyata ia tergolong orang orang yang berdusta. “(QS.An-Nuur (24): 6-7)
-memukul dan memburuk kan isteri
Dari Mu’awiyah Al-Qusrayiri, dia berkata: “Saya pernah datang kepada Rasulullah saw. ‘ dia berkata lagi: ‘saya lalu bertanya:’ Ya Rasulullah, apa saja yang engkau perintahkan (untuk kami perbuat) terhadap isteri-isteri kami? ‘Beliau bersabda:’ … janganlah kalian memukul dan janganlah kalian memburuk-burukkan mereka. ‘”(HR Abu Dawud no 1832)

maka beringatlah wahai suami isteri
kerja sama dan persefahaman penting dalam hal hidup bekerluarga ni.


1 comment: