Pages

Followers

Thursday, 31 October 2013

makan dan makan

aku nak tayang makanan..
mehun sup sayur rm4.50
kantonis kew tiow rm6.30
salad kentang - FOC

happy birthday cikya....21yrs

30 oktober 2013
birthday my cousin NurShahiera
selalu sgt die rajin melayn PPG
harap diberikan kesihatan yang sempurna
dan dipanjangkan usia
diberikan jodoh yang sepadan untuk peneman sepanjang hayat
dimurahkan rezeki dan semoga berjaya dalam apa jua yang dilakukan
amin....
potong pulut kuning
comey jer...

melawat Qisha

petang semlm balik kerja sempat lah aku jenguk myBFF anoi
anak die kena warded kat KPJ
ok lah..jom layan
dah nak magrib ni aku sampai
cuaca agak grimis halus
sian lah dak Qisha Amnda ni
tak de demam..just batuk berkahak
dah dekat 4 kali kena sedut kahak..dah 4 jam sekali kena masuk gas
tabahkan lah hati yer pn.anoi
sesuci embun pagi
org kata ada sintomp2 nak kena asthma
ubat nyer kata bagi jus delima
aku tak dan nak beli just delima tapi aku bagi buah delima
moga cepat sembuh

homemade shushi

beras shushi ...sbb bersebab aku nak sgt beli beras ni
PPG sgt gemarkan shushi kan
klu memilih tu sorang dekat rm12..
itu pun kena control yer....klu tak semua depa nak sapu !!!!
hah...di kesempatan yang ada ni....mama nak buat shushi dari hasil tgn ini
memula buat tanpa rasa 'cuka shushi'
menjadi tapi xde feel lah
tapi second time..dah beli cuka...semangat nak try lagi tu..
moh..belek2 gambo yang sempat aku snap
sakan PPG tabur ajishioe black paper
walau tak menarik..tapi puashati
sekejapan je ni..trus kena ngap!!!
antara bahan2 asas yang aku guna
tentulah seaweeds kan
sangat mudah
untuk cuka shushi tu...aku belajar dari cara yang mudah
-1 1/2 sudu cuka masak
-1 sudu gula
-1/2 sudu garam
-masak kejap je..pastu curah kat atas nasi shushi tu....
 adalah satu kepuasan dapat merialisasikan kehendak PPG

pink + biru

alhamdulillah..siap jugak hasil kraftgn aku nie
walau berminggu2 nak menyiapkan nya
versi pink
versi biru
semalam ada cerita gak..tapi versi tak full kan
so 2-2 versi colour ada...nice tak?

bila mia-sara-saqinah ber'rombongan

selasa 29haribulan oktober 2013
my1st & my2nd  serta sara n nenek
turut serta mengikut lawatan sambil belajar
ada 3 buah bus semua nya
rombongan ini dianjurkan oleh Kafa Intergrasi taman kandis permai
tempat2 yang terpilih
-muzium tentera
-kilang coklat
-taman rama-rama
-pusat sains negara
bertolak dalam kehujanan

so aku kena lah off jaga budak 2org nie..
suri & adik ash
kije nyer kejap kawan kejap tarik2 rambut
anak lah anak...tapi aman lah..sikit kot..byk kije umah yang tertangguh aku leh settle kan
mereka sampai ke taman kandis tepat pukul 5.35ptg
alhamdulillah....banyak cerita yang nak dikongsikan
banyak gak dorang shopping cekelat..lazat..mama like..
hehheee...

khamis 31 oktober 2013
tiba pulak untuk hari lawatan anjuran tabika kemas
lagik lah dorang happy..dpt g jalan2 bersama-sama kwn2 kan.
seawal 6pagi dah semangat nak bersiap
bas sampai ngam pukul 8.00am (1bus aje)
today dorang dijadualkan ke
-balai bomba kuala lumpur
-kilang cookies
-pusat sains negara (mandi manda disitu)
tunggu je lah ye.r.apa pulak cerita lawatan untuk kali nie...
today aku tak lah off..coz nenek tak turut serta kan..
so aku kerja mcm biasa.



Monday, 28 October 2013

Jacobs - Mum's Little Secrets

terima kasih jacobs sbb kirim kan buku ni  untuk aku
macam petua dan pesan mak2 dalam ni
caranya kena lah hantar resit pembelian barangan jacobs yang berharga rm15 keatas klu tak silap aku
dekat 3-4 minggu gak lah...baru aku terima
limited edition gak ni...


Produk Emilay

Produk Emilay ni telah dikata kan adalah sangat berbaloi
ada jugak rakan2 sekolah ku telah berpuashati dengan hasil nya
antara nya
member ku INDAH
member ku AIZA
macam gini rupe die
hati macam dah terusik nak mencube
lihatkan die punyer bahan2 asas pun aku dah tergoda
salah satu nya adalah extrac biji anggur & extrac pearl & rumpai laut
insyallah lah andai tercapai hajat ni....ada lah hasil nyer kan..

budak kecik yang ligat

Marsya Insyirah & Suri Zulaika
bila dah lama (2hari je pun ) tak jumpe
memang dorang akan peluk cium bagai
tapi bile dah 1hari bersama..mula lah nak bercakaran jer
hehee..yang akak nyer tak mau mengalah..
Suri Zulaika
VS
Marsya Insyirah
2-2 kuat bekeng ni..heeee

Tart Nasi Ayam

entry ni lama dah...minggu lepas kot
masa aku sakan berpuasa ganti/sunat
bile berbuka macam2 lah tekak ni nak rasa
tetibe satu hari tu tekak ni teringin sangat nak makan nasi ayam
Tart Nasi Ayam di sec 19 menjadi pilihan

paking dekat2 dengan pintu/meja makan sbb my2nd tidur
kedainya agak luas...pelanggan silih berganti
kami oder untuk 4 org mkn rm30
ada 4 pinggan nasi+1/2 ekor ayam+4 gelas air buah = agak berbaloi (bagi aku)
penuh mejak
tapi aku makan untuk 3 bahagian jer...
1 bahagian lagi..aku tapu....coz myB belum lapar katanya
rasa buleh tahan..tapi sup die haritu adalah sangat masin kuat rasa kayu manis
sambal merah dan kicap die..sedap dan lazat
air die pun fresh dan sedap
klu teringin2 buleh lah kot repert lagi...insyallah

test-try

10kg beras untuk 2bulan 1/2
macam cepat je habis nyer..kerap masak kot aku sejak2 ni
saje lah kali ni nak beli beras yang lain dari lain....katanya..

belek2 katalog nampak de promosi beras kat sekian2..
sekali tuju..eh..takde pulak.....
tengok balik katalong..rupenye salah tempat da...
hahhahaaa..

so beras kami untuk stok berapa lama tak pasni ni adalah pilihan PPG
5 kilo rm36.90
2in1...sesekali leh layangkan buat shushi (kalu tak habis lagi lah)
beras nyer bulat2..menarik..hihihiiii
cute jer..
arahan nyer..1 cup beras + 2 cup air
agak nyer aku masak pun tak ikut arahan
nasi nyer jadi gak..tapi tak nampak bulat2 nyer..mcm mana bentuk nasi sushi tu...
PPG sangat selera....nasi nyer lembut melekit2 jer...nak kata mcm pulut tak lah rasa pulut..heee
tapi sesekali tukar selera kot kan....xmenjadi pasal lah..


jom mancing di tasik

sambungan dari kisah lepak gedik santai
semua pakat tak leh pejam ..
myB ngajak g memancing at tasik sec8
suke lah sgt kan PPG ni
memang ditunggu2 je nak g
bersampan bagai
macam2 aktiviti boleh buat
video
memang gelinjat lah PPG kalau dapat ke sini
ade je aktivitinya yang nak dibuatnya
kadang tu agak malas aku nak ikutkan
tapi ...itulah yang diminat pulak
layan...................

cuti2 rehatkan minda

aku suka lah kalau cuti2 nie
tak g mana2 pun aku suke..
asalkan cuti dari tugasan harian di pejabat

sabtu baru nie..my1st & my2nd ada sekolah ganti
my1st kata die kena pakai baju kurung sekolah
my2nd kata die kena pakai baju jasmani

lepas hantar dorang g sekolah
mama+papa pun sakan ler nak berjogging with my3rd
lokasi ke alam impian jer..yang dekat
model untuk pagi itu
lepas settle membakar lemak..jom kita ke pasar pulak
katanya nak cari lauk..pasar sec 16 menjadi kami
my3rd sampai ketiduran
saje lah nak g pasar laks..asyik beli lauk kat pasaraya je kan
beli sotong+ikan+ayam+sayur2..tak lepas rm40..agak murah kot
balik dari pasar singgah kejap kedai bunga at sec 18
otw balik ke umah myMom nak amik budak dua tu
singgah laks ke kebun myDad
lama tak jengah kedalam tu...kebun private kan katanya..

byk yang dah berganti tanaman..
ada yang dah besar..ada yang dah belajar berbunga
ada 5-6 pokok cili burung
durain belanda baru belajar nak berbunga
beberapa kuncup bunga kantan
kendundung ni selalu berbuah..
kacang parang gergasi (masak ape sedap)
serumpun pegaga
pokok pisang ni pendek jer..


2 ekor ayam yang pemalu
sepasang angsa..yang betina tengah 'ram'kan telur

kebun myDad ni adalah kemas jer..
memang selesa je klu masuk dlam tu..
walau pun tak lah sebesar kebun wak jom yang kat sec 8 tu
tapi berbakti pada tanah..akan dapat hasil yang lumayan

selesai mencapai ,memetik,segala hasil kebun..
amik my1st & my2dn trus balik rumah
siap2 nak masak pulak.
menu arini atas permintaan
ikan kembung masak tempoyak-request by en.asben
kuew tiow tomyam -request dari PPG
menu febret aku nie....lobak putih masak asam+blackpaper
semua dah kenyang after makan
so lepak2 gedik santai je tengahari tu...
dalam cuaca yang agak redup-mendung-sejuk jer
petang ade projek lain pulak yer..

flower girl's

ni pic lama..
tapi comey2 je kan...girls2 ni
konon2 ala-ala flower gurl..katanya
ada sorang ensom boy
moga2 bile PPG dah besar nanti..semua ini akan menjadi memory sweet dorang
aku akan tunjuk kan kat dorang nanti nie..heeee

bunga telur again

kalau lama dah tak buat /gentel bunga telur ni..
semua pun rasa macam malas jer..
bile bila dah mula..semangat jer nak buat dan terus buat...
memarut
menguli
sesi membentuk
siap
gigih kan...tunjuk pic awal..semua sabun lux colour pink...
sekali siap kale biru...
agak nyer macam mana tu.....
sebenarnya aku buat 2 colour..
Blue for bby boy
Pink for bby gurl
yang pink tak siap lagi...so snap mana yang siap dulu..
sebelum2 ni aku pun dah tayang hasil kerja tangan ku ini
ape pun..kalau berminat nak tempah..dialu-alukan..