Pages

Followers

Thursday, 20 February 2014

pernah jumpe dimana? mcm lazat kan...

menarik kan..
hurm...unik kot...
herm..terliur nie..
myFren wassup  gambar die mkn kuew tiow nie...
die kata beli kat jalan shortcut nak ke mines...
herm...memang le aku dok tahu kan..tapi menarik kan..
kata nyer kat Taiping ade gak jual mcm ni rupe nyer..
tapi tiap kali balik taiping..macam tak terjumpe kat mana pun..huhuuuu..

my princess asha

macam cute je..macam nade-nade jer..
di suatu petang lepas aku pulang dari tugasan
aku harus melayan karenah myAnje asha nie..
alooorrr lorrr....nak kena cubit nie...

Happy Birthday Abg.Azha

video
kejadian ni berlaku time lunch tadi
saje nak meraikan hari kelahiran officemate ni
yang ke 43 tahun..heheee
kami2 je yang sada..yang lain semua keluar g meeting

selambak menu kami today

tapi aku tetap maintain je kot..no nasi no nasi okey...
spghti sayuran

diet dan menu

spght carbonara untuk bfast @pantry jer
bening sayuran untuk lunch @pantry jer
potato ball sedap..@ rumah myMom
katakan tidak pada NASI je kan..but menu2 lain i belasah kan jer
hehehheee.....sempat lagi menshushi memalam hari , request dr PPG
simple2 jer..
tadaaaaa...siap


Wednesday, 19 February 2014

Tukar Diet, cegah kanser

Kanser merupakan penyebab kematian keempat terbanyak yang berlaku di hospital-hospital Kementreian Kesihatan Malaysia (KKM) di seluruh negara dan pada tahun 2011 ia menyumbang sebanyak 11.2 pratus daripada keseluruhan kematian yang berlaku.

Fokus sihat :

-Sayur 'Cruciferous' atau kubis
  • sayuran cruciferous membantu meghalang kanser ialah dengan megurangkan tekanan oksisatif iaitu molekul merbahaya di dalam badan lalu mengurangkan risiko kanser kolon, paru-paru, payudara, prostat dan lain-lain
-Perbanyakkan serat
  • cadangan jumlah hidangan makanan berserat tinggi untuk orang dewasa ialah 25 hingga 30grm sehari
-Organik dan segar
  • pililahn makanan anda sihat dan segar, ia cukup baik berbanding makanan yang diproses
-Kurangkan daging
  • anda tidak perlu bertukar menjadi vegetarian, cukup sekadar mengehadkan pengambilanya serta membuang lemak pada daging
-Penyediaan makanan
  • mengambil buahan segar dan mentah yang tinggi mineral dan vitamin
  • sayuran dibasuh sebelum memasaknya
  • masak sayur secara stim bagi mengekalkan vitamin didalamnya
  • berhenti mengambil makanan yang diproses kerana ia mengandungi bahan kimia yang mernahaya seperti sosej
  • elakkan makan makanan yang hangit seperti sate dan barbeku
  • pilih daging yang segar
Ubah gaya hidup dengan megamalkan diet yang seimbang dan meyihatkan. setiap minggu kita perlu bersenam selama 150minit, dengan merealisasikan senama 30minit sehari sekurang-kurang nya. Digalakkan juga melakukan meditasi serta harus tidur yang mencukupi iaitu selama 6 - 8 jam sehari. Pemikiran haruslah yang positif dan juga menjaga bacaan BMI bagi memastikan badan sentiasa sihat.

Jom membeli-belah dengan senarai barangan anti-kanser
  • tenusu
  1. susu soya
  2. keju jarlsburg dan Gouda

  • sayur & buahan
  1. sayuran hijau
  2. kubis brussels
  3. tomato
  4. lobak
  5. ubi keledek
  6. labu
  7. brokoli
  8. bawang besae,puth dan merah
  9. cendawan butang
  10. cili benggala
  11. bayam oren
  12. anggur
  13. lemon
  14. epal
  15. aprikot
  16. mangga
  • bijirin penuh
  1. oat
  2. flaxseed
  3. quinoa
  • ikan/makanan laut
  1. sotong
  2. salmon
  3. tuna
  4. kembung
  • herba dan rempah
  1. kunyit
  2. halia
  3. kulit kayu manis
  4. rosemery
  5. kari
  6. kucai
  7. selasih
  • kekacang/minyak
  1. kacang pekan
  2. kacang hazel
  3. walnut
  4. badam
  5. minyak zaitun
  6. minyak canola
  • manisan
  1. coklat gelap
  • minuman
  1. teh hijau

marilah kita mencegah selagi mampu.....sharing its caring..


keutamaan mempunyai anak perempuan

aku tak pasti aku dah ulas info nie ke belum
tapi aku nak share kan sekali lagi...
bukan pa..ini kan belog aku..sukehati aku lah kan
aku rajin aku type lah..heeee..

Wasiat Rasulullah S.A.W

Keutamaan Mempunyai Anak Perempuan

Imam Ghazali dalam perkara ini berpendapat; hendaknya orang jagan terlalu bergembira kerana mempunyai anak lelaki, dan jangan pula terlalu susah kerana mempunyai anak perempuan, kerana dia belum tahu mana diantara mereka yang lebih baik. Banyak orang yang mempunyai harapan supaya mereka dapat anak lelaki dan banyak juga yang mengharapkan supaya mereka mempunyai anak perempuan, untuk diketahui bahwa kebahagian itu biasanya terdapat pada banyak nya anak perempuan dan pahala itupun lebih banyak terdapat pada anak-anak perempuan.

Dalam perkara ini Rasulullah SAW bersabda:

"barangsiapa yang mengasuh atau memelihara dua orang anak perepuan sehingga besar, nanti pada hari kiamat aku dengan die seperti ini;sambi Nabi merapatkan jarinya."
(HR. Bukhari dan Muslim)

"barangsiapa yang mendapat kesusahan disebabkan mempunyai anak-anak perempuan, tetapi  die tetap berlaku baik pada mereka, nanti pada hari kiamat mereka akn menjadi dinding-diding dari api neraka."
(HR.Bukhari dan Muslim)

"barangsiapa yang memelihara dua atau tiga anak perempuan atau dua atau tiga saudara perempuan  serta mendidiknya, maka orang itu akan masuk syurga."
(HR.Tarmizi dan Abu Daud)

Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan yang dipeliharanya, disayangi dan dididknya, tentulah ia mendapat syurga..

amin..ya robbalalamin....

dengan ini aku berbangga sangat ada 3 anak dara yang semakin hari semakin membesar dan bijak.
pic 2010
pic 2014




Hari Rabu yer..bukan Hari Selasa

hhihiiiii...kejadian ni terjadi mlm tadi..
tengah dok my1st wat homework
mak nyer ni konon nak membantu lah kan..degn mengemas kan beg sekolah nyer
sesambil tu belek2 buku2 kerja dan buku2 latihan
kot ada yang tak siap ke
ada note dari cikgu ke
tapi alhamdulillah semua nya ok
aku pun mula lah mencari jadual waktu..
iyer..susun buku untuk esok hari nya Selasa hahhaa
dah siap tu my1st cek balik....

mama ..... esok hari Rabu lah..bukan selasa..nasib kakak cek balik
klu tak , nanti kakak kena pukul lah lagik.huuuuu...
sorry yer anak...

Tuesday, 18 February 2014

Happy Birthday to Suri & Izzat

Izzat Hazim lahir pada 17 Jan 2012

Suri Zulaika lahir pada 17 feb 2012


masa dorang lahir selang beberapa minggu je kan
so membesar dorang adalah lebih kurang je kan
yang membela pun nenek nan sorang tu kan..
so kasih sayang memang tak kurang lah..
happy2 togehter...


dugaan..

sedang menghadapi dugaan hidup


insyallah..semua nya akan selesai..
amin..

Monday, 17 February 2014

bile myAnje ada mood nak study

payah benar nyer nak tarik mood my3rd suh wat home work
kena pujuk bagai
kena ayat power sikit
kena puji-pujian lebih
baru lah die sakan nak buat
huhuu....tapi wekend baru ni sgt lah mudah die amik buku dan tulis..
layankan jer..so takde lah paksaan untuk minggu nie..heeee
tangan gerak , mulut pun gerak
video
video

sesekali menderhaka dengan tekak!!

sangat lah tergoda yer..
mana leh tahan kan....
bau2 lagi
dorang mkn lagi..memang lah sgt tergoda..huhuu
harus gak menderhaka nie..hihhiihiii
enak !!!
hari jumaat lepas punyer cerita nie...officemate belanjer pizza
lepas dpt bonus dari NFF katanyer...so..sharing its caring
hehheee..tq bebeh...

hujung minggu + hujan + lapar

bila hari hujan ..perut pun mula lah lapar
katanya......mula lah sesi masak2 dan sesi me;antak dgn jayanya...
lempeng pemberian jiran
spghti carbonara...heheee
ayam bakar + sos black paper
dan ...cucur pisang
tengah sedap menggoreng cucur tu....sekali tu
tepercik pulak..minyak panas ke my3rd..huhuuu
tepi mata (sikit jer) huhuu

gosok jgn tak gosok...

PART 1

memula baju papa nye dulu
PART 2
baju2 untuk my1st pulak

PART 3 
untuk my2nd & my3rd
alhamdulillah...settle semua stok untuk seminggu..
last nyer mak mak nyer lah kena gosok today2...huhuhuuu

Tq Anmum Materna

ini bukan hak aku
aku just menolong myAdik ipar hantar kan hujung scoop susu mengandung yang die minum
untuk dapat kan barang tebusan nyer..
mudah jer..

dan kini thermos itu menjadi hak milik die

purple gitu....cute jer

alhamdulillah....hujan

petang hari ahad lepas..
alhamdulillah..hujan turun dengan lebatnya
so kurang sikite haba kepanasan disiang dan mlm hari
pic diambil dari halaman dapur rumah saya
walau hujan turun dengan jayanya..aku dan PPG tetap tidak melending kan badan yang letih ini
kami setia masak dan makan ..makan dan masak
aktiviti hujung minggu kami...heeee

mari mendeco ...

jumaat lepas dpt lah surat dari pihak sekolah my1st
yang mana katanya nak adakan majlis sambutan hari lahir beramai2
untuk pelajar2 yang lahir pada bulan Jan & feb
so konform2 lah my1st tergolong kan
erhmmmmada permintaan dari my1st
mama kena buatkan kakak kek buah..kek nyer tu kakak nak rasa pandan
herm..taste....makcik2 lah ank oit.....hheheeee
meh makcik tayang step by step apa yang perlu ada dan buat...heee
nie je bahan2 nyerr
iklan jap...hehheee
cincang buahan nak jadikan layer..katanyer...
dah tu gaul with whipping cream yang dah diputaqq..
2biji kek potong kepada 4 lapisan
lapisan demi lapisan
comot je kan...heeeee
ada cover plastik bawah tu...dah siap tarik jer.......
siap.......cantek tak?
agak tinggi kan..hehheee..satu kepuasan mendeco
apa lagi yang mcm kurang yer..hurm...nak bagi kilat buahan tu mcm dok reti jer..nak menggalze katanyer..
udah nyer.....mlm tadi last touchup...
alhamdulillah...siap jua akhirnya
baru leh tidur...ape pun esok kita tunggu apa reaksi kawan2 kat sekolah yer...
kek tu makcik beli yang ready jer..kat aeonBig..
ni span..bukan chiffon..