Pages

Followers

Wednesday, 19 February 2014

Tukar Diet, cegah kanser

Kanser merupakan penyebab kematian keempat terbanyak yang berlaku di hospital-hospital Kementreian Kesihatan Malaysia (KKM) di seluruh negara dan pada tahun 2011 ia menyumbang sebanyak 11.2 pratus daripada keseluruhan kematian yang berlaku.

Fokus sihat :

-Sayur 'Cruciferous' atau kubis
  • sayuran cruciferous membantu meghalang kanser ialah dengan megurangkan tekanan oksisatif iaitu molekul merbahaya di dalam badan lalu mengurangkan risiko kanser kolon, paru-paru, payudara, prostat dan lain-lain
-Perbanyakkan serat
  • cadangan jumlah hidangan makanan berserat tinggi untuk orang dewasa ialah 25 hingga 30grm sehari
-Organik dan segar
  • pililahn makanan anda sihat dan segar, ia cukup baik berbanding makanan yang diproses
-Kurangkan daging
  • anda tidak perlu bertukar menjadi vegetarian, cukup sekadar mengehadkan pengambilanya serta membuang lemak pada daging
-Penyediaan makanan
  • mengambil buahan segar dan mentah yang tinggi mineral dan vitamin
  • sayuran dibasuh sebelum memasaknya
  • masak sayur secara stim bagi mengekalkan vitamin didalamnya
  • berhenti mengambil makanan yang diproses kerana ia mengandungi bahan kimia yang mernahaya seperti sosej
  • elakkan makan makanan yang hangit seperti sate dan barbeku
  • pilih daging yang segar
Ubah gaya hidup dengan megamalkan diet yang seimbang dan meyihatkan. setiap minggu kita perlu bersenam selama 150minit, dengan merealisasikan senama 30minit sehari sekurang-kurang nya. Digalakkan juga melakukan meditasi serta harus tidur yang mencukupi iaitu selama 6 - 8 jam sehari. Pemikiran haruslah yang positif dan juga menjaga bacaan BMI bagi memastikan badan sentiasa sihat.

Jom membeli-belah dengan senarai barangan anti-kanser
  • tenusu
  1. susu soya
  2. keju jarlsburg dan Gouda

  • sayur & buahan
  1. sayuran hijau
  2. kubis brussels
  3. tomato
  4. lobak
  5. ubi keledek
  6. labu
  7. brokoli
  8. bawang besae,puth dan merah
  9. cendawan butang
  10. cili benggala
  11. bayam oren
  12. anggur
  13. lemon
  14. epal
  15. aprikot
  16. mangga
  • bijirin penuh
  1. oat
  2. flaxseed
  3. quinoa
  • ikan/makanan laut
  1. sotong
  2. salmon
  3. tuna
  4. kembung
  • herba dan rempah
  1. kunyit
  2. halia
  3. kulit kayu manis
  4. rosemery
  5. kari
  6. kucai
  7. selasih
  • kekacang/minyak
  1. kacang pekan
  2. kacang hazel
  3. walnut
  4. badam
  5. minyak zaitun
  6. minyak canola
  • manisan
  1. coklat gelap
  • minuman
  1. teh hijau

marilah kita mencegah selagi mampu.....sharing its caring..


No comments:

Post a Comment