nak makan pisang salai lah..
nak makan sukun lah...
nak makan puding raja laks tetibe ni
wajib berusaha mencari resepi ni
katanya...pakai pisang salai pun ok gak..klu xde/mals nak cari pisang emas
simple2 je pun barang nyer...
antara yang wajib ada...
pisang emas/pisang salai - sepeket
susu cair - setin
gula - 5 sudu (ikut suke manis mana)
air - 1/2 tin susu
tepung kastard - 1/2 sudu (dibancuh)
pandan - sehelai je dah ok
nataDcoco - setin
kacang gajus - ikut suka
prune - ikut suke
nie resepi olahan dr air tgn aku nie
mula-mula bancuh susu + gula +daun pandan masak atas pai yang perlahan
pastu masukkan air tadi, pastu masuk kan setin coctail tu
dah agak nak menggelegak tu buh lah bancuhan tepung kastard tadi
kacau sampai agak2 pekat dan menggelegak manja..pastu matikan api
lepas tu susun lah pisang salai kat dalam bekas ikut suka
pastu curahkan...dah tu..taburkan kacang gajus & buah prune yang dipotong kecik
siap.....ni versi saya yer..
tada.......tak sangka mcm jadi.. |
cumenyer aku xde lah buh Jala Emas tu..
rasa mcm leceh laks nak buat nyer..hehee..ini je dah memadai..
simpan dlm peti es.....herm..sejuk masuk kat tekak.....
No comments:
Post a Comment